18-04-2022 Vlöggeln Ootmarsum

Vlöggeln Ootmarsum 2022 mmv Sand FotografieVlöggeln Ootmarsum 2022 mmv Sand FotografieVlöggeln Ootmarsum 2022 mmv Sand Fotografie

Hand in hand trokken vandaag mensen door het centrum van Ootmarsum onder het zingen van de Ootmarsumse paasliederen. Dit Paasgebruik in Ootmarsum is opgenomen in de lijst van Cultureel en Immaterieel Erfgoed in Nederland.

De Poaskearls lopen vanaf de Paasweide naar de stad, waar dan het vlöggeln begint. Aan de rand van de stad legt de oudste zijn rechterhand op de rug, waarna zijn “moat” zijn linkerhand daarin legt. Daarna volgen de andere Poaskearls in volgorde van aantal dienstjaren en daarachter volgt de voorzanger. Achter de voorzanger haakt jong en oud aan, waardoor er een lange keten van mensen ontstaat, die zich zingend door de straten en steegjes van de stad slingert. Ze zingen Christus is opgestanden en  Allelujah, den blijden toon. Onderweg trekt men rond stiepels en door een aantal gebouwen. Op de Markt rolt de lange slinger van mensen zich uiteindelijk op. Beide paasliederen worden nog eenmaal gezongen en tenslotte worden de aanwezige kinderen onder hoerageroep opgetild.

Bron tekst: https://www.ootmarsum-dinkelland.nl